Tajemnice kuchni Słowian

03-02-2016 11:40

1 lutego 2016 r. w Gminnej Bibliotece Publicznej w Puławach z/s w Górze Puławskiej odbyło się kolejne spotkanie Dyskusyjnego Klubu Książki. Tematem spotkania była książka „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”, a o tajemnicach kuchni naszych przodków opowiedzieli autorzy publikacji, Hanna i Paweł Lisowie

Zaproszenie goście opowiedzieli o genezie powstania książki, o tym jak podjęli się odtworzenia słowiańskich przepisów i smaków, bazując na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym oraz opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych i tych z zakresu ziołoznawstwa. Klubowicze mieli okazję dowiedzieć się, kiedy powstał pierwszy rosół, od czego pochodzi nazwa barszcz i z czego się go przyrządzało. Ponadto autorzy zdradzili w czym nasi przodkowie gotowali i jakich przypraw używały gospodynie domowe w dawnych czasach.

Kolejne spotkanie z państwem Lis odbędzie się 13 lutego 2016 r. (sobota) o godz. 14.00 w Filii Bibliotecznej w Gołębiu. Zapraszamy.