9 maja 2022 r. w Obserwatorium Astronomicznym w Puławach odbyła się trzecia impreza kulturalna „Jak dawniej gotowano” w ramach projektu „Ochrona i wykorzystanie zasobów dziedzictwa materialnego i niematerialnego dotyczącego obserwatorium astronomicznego w Puławach”.
Zaproszenie Powiatowej Biblioteki Publicznej w Puławach przyjęła klasa 3C ze Szkoły Podstawowej nr 2 im. Krzysztofa Kamila Baczyńskiego w Puławach. Uczniowie mieli możliwość poznać dziedzictwo kulinarne jakie istnieje na naszym terenie od czasów piastowskich. A przewodnikiem po dawnej kuchni była Hanna Lis. Zawodowo bibliotekarka Biblioteki Miejskiej w Puławach, a hobbistycznie badaczka kultury kulinarnej Słowian, współautorka książek: „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko” i „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków”. Pierwszym punktem spotkania była prelekcja o kuchni Słowian, sposobach zdobywania żywności, hodowli, uprawie i zbieractwie oraz ich obróbce i konserwacji. Następnie uczniowie zobaczyli naczynia i sprzęt kuchenny używany przez pradawnych kucharzy oraz poznali produkty spożywcze znane naszym przodkom. Dzieci dowiedziały się jak powstaje chleb, masło i ser. A najważniejsze uczestnicy warsztatów mieli okazję spróbować dawnych potraw, wśród nich podpłomyków, pasztetu z soczewicy, sera białego na słono i słodko oraz słowiańskich cukierków czyli suszonych śliwek. Na zakończenie uczniowie mieli za zadanie stworzyć menu młodego Słowianina i wspólny przepis na potrawę naszych pradziadków.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa 7 Ochrona dziedzictwa kulturowego i naturalnego Działanie 7.1 Dziedzictwo kulturowe i naturalne.