Książka ta to uzupełnienie i rozszerzenie pierwszej publikacji. Wydawnictwo ukazało się pod zmienionym tytułem: „Smaki ziemi puławskiej - turystyczne, przyrodnicze i kulinarne”. Niniejsza pozycja ma na celu dokładniej przybliżyć do tej pory mało znany i niedoceniany pod względem krajoznawczym, przyrodniczym i kulinarnym region Lubelszczyzny.
Pierwsza część książki to przewodnik turystyczny, w którym naleźć można krótkie charakterystyki 10 gmin (Baranów, Janowiec, Kazimierz Dolny, Końskowola, Kurów, Markuszów, Nałęczów, Puławy, Wąwolnica, Żyrzyn), z uwzględnieniem ich najcenniejszych obiektów architektonicznych i przyrodniczych. W tej części zamieszczone zostały także najważniejsze szlaki turystyczne oraz mapka powiatu puławskiego. Pozycja ta pełni więc rolę swoistego informatora, który stać się może przewodnikiem zachęcającym do wędrówek szlakami regionu.
Druga część to już tradycyjnie książka kulinarna, która przybliża i promuje tradycyjne potrawy regionu puławskiego z uwzględnieniem sposobu ich wykonania i podawania. Przepisy stanowią pokłosie Dożynek Powiatowych 2008 w Żyrzynie.
Dodatkowym atutem tej pozycji jest fakt, iż została ona w całości przetłumaczona na język angielski. Zabieg ten pozwoli także obcokrajowcom poznać atrakcje turystyczne powiatu i tajniki kuchni regionalnej.