Owa książka to pierwsza próba zwrócenia uwagi na nawyki kulinarne charakterystyczne dla powiatu puławskiego. To opis tradycji żywieniowych stanowiących dziedzictwo kulturowe naszego regionu.
Wydawnictwo zawiera zbiór oryginalnych przepisów, często będących tajemnicą rodzinną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Receptury te mogą śmiało pretendować do miana kulinarnych specjałów regionalnych. Podzielone są według rodzajów potraw na: polewki, bryje, zupy; kluski i pierogi; placki i podpłomyki; chleb; potrawy warzywne i owocowe; potrawy mięsne i półmięsne, potrawy cukiernicze; napoje i nalewki. Oprócz przepisów książka opisuje specyfikę kuchni regionalnej. Podkreśla rolę i symbolikę pożywienia w życiu codziennym oraz w dni świąteczne. Dodatkowo prezentuje sposoby przyrządzania i przygotowywania potraw oraz narzędzia kuchenne będące niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. To ciekawa książka kulinarna i jedna z pierwszych na rynku wydawniczym, odwołująca się do dawnych tradycji żywieniowych występujących właśnie w powiecie puławskim.